Afgelopen jaar heb ik tijd en geld, veel tijd en geld geinvesteerd in leren hoe ik moet ondernemen. En het was mij al heel snel duidelijk dat het vooral ging om mijn mindset over mijn tijd, mijn geld en mijn dromen.
Het kalenderjaar kwam ik via de algoritmes van instagram in contact met een minicursus tackle je grenzen van Kim de Graeve. Nog nooit heb ik iemand – en zeker niet in ‘t Nederlands – zo duidelijk uit horen leggen hoe Geld, Energie en Tijd samenwerken en hoe ze met elkaar verbonden zijn.

Een paar maanden later schreef ik me in voor haar cursus Launch your Dreams, en ik werd nog wat verder omver geblazen van haar duidelijke uitleg en een paar fantastische oefeningen die ik nog steeds toe pas. Een belangrijke oefening was een visualisatie (ja, daar issie weer, de kracht van visualisatie) van je droomleven. Maar dat is niet in een blogje te pakken. Een andere tip ging over het voelen van je grenzen. Doe er je voordeel mee:

Als iemand NU een antwoord wil, zeg ik ‘nee’.

De meest eenvoudige tip uit Launch your Dreams die mij werkelijk heeft verandert, ging – uiteraard – over het aangeven van je grenzen:
Als iemand iets van je vraagt: Wil je voor mij een tekening maken? Zou je donateur willen worden? Help je mee rijden bij het schoolvoetbaltournooi?
Dan ben ik geneigd om direct te reageren en meestal met een ondoordachte ‘ja’. Maar van Kim kregen we de eenvoudige tip en oefening, om een paar seconden te wachten met antwoord te geven op zo’n vraag. En eerst te voelen of het een ja of een nee is. De stilte die volgt, is ongemakkelijk. Maar ik heb sindsdien geleerd om gewoon midden in een gesprek even stil te vallen en te voelen. Ik ben daarin aan het leren. En soms kun je ook tijd ‘kopen’, door even te vragen om een paar seconden. Waarom niet? Ook kun je doorvragen om te weten waar je ja tegen zou zeggen: is het opzegbaar? wanneer wil je het hebben? wat is mijn tijdsinvestering?
Voor mijzelf heb ik ook de regel: Als iemand NU een antwoord wil voor mijn tijd of geld, zeg ik ‘nee’. Ook als daar een magistrale je-zou-wel-gek-zijn-als-je-het-niet-doet of al-die-arme-mensen-met-honger boodschap bij zit. Mocht het een ‘ja’ worden, weet ik ze wel te vinden.

En soms zeg ik direct ‘ja’. En dat deed ik toen Kim zei dat haar boek af was, en dat ze daar gratis een cursus Launch Your Dreams bij deed. Dat is namelijk een no-brainer. Al bestel je het boek alleen al voor deelname aan die cursus, is het het al waard. Maar toch wil ik je aansporen om het boek te lezen EN te bestuderen. Het helpt je echt om anders te gaan denken over je dromen, over de haalbaarheid ervan, over geld, en over tijd. Je kunt het boek “Freedom Unlocked” bestellen via deze link! Je bestelt dan direct bij de uitgever.

Waarom al deze linkjes in deze blog? Dat is omdat ik affiliate ben geworden direct na de eerste cursus die ik van Kim volgde. Ik hou namelijk van die mogelijkheid om – wanneer je gelooft in iemands product – daaraan bij te dragen en daar zelf ook beter van te worden. Win-Win. En om heel eerlijk te zijn, tot nu toe is zij de enige. Want zomaar affiliate worden van mensen of producten die ik niet ken of maar half, is niet de manier waarop ik graag werk. Ik wil alleen iets aanprijzen waarvan ik denk dat je dat gaat helpen, zeker wanneer je voelt dat je meer te bieden hebt maar je mindset in de weg staat.

Illustratie elise visueliseren launch your dreams boek en cursus kim de graeve
Illustratie elise visueliseren launch your dreams boek en cursus kim de graeve

Ik geloof in haar uitleg en het helpt mij en ik geloof dat het jou ook helpt wanneer je vastloopt in je onderneming of in je denken over je dromen daarover.

Nee, ik wil geen cent investeren…
Gefeliciteerd, ‘nee’ zeggen gaat je goed af. Maar voel je toch dat je wel een stoomcursus grenzen aangeven kunt gebruiken, doe jezelf dan een plezier en schrijf je hiervoor in bij de gratis mini cursus grenzen aangeven van Kim de Graeve. Hoewel het gratis is, is de waarde enorm groot, dus neem het echt in je op! Thank me later 😀